Schwarzwälder kaldblodshest

Da Solveig var lærling på Stutteriet Marbach i Tyskland, ble hun kjent med Schwarzwälderene og lærte å bli glad i de. Flere ganger var Asle og Solveig i Tyskland og hilste på disse hestene, og drømmen om å eie noen av de dukket opp.

I 2006 ble drømmen virkelighet. Etter at det tyske avlsrådet for rasen hadde hatt vårmøtet sitt, ble de enige om at vi kunne få kjøpe den flotte avlshingsten Feldstern av det statlige stutteriet Marbach!
Så våren 2006 reiste vi ned og hentet ikke bare han, men også en 3 års hoppe - Wera, og en 3 års hingst - Federbalg. Sistnevnte er det en kamerat av oss som eier, men han er oppstallet hos oss. Han er nå vallak. Siden den gang har vi fått 2 føll - 2008 kom Fjellwind og i år - 2009 - kom Willemo. 

Vi har til vår store glede også oppdaget at det er flere "Wäldere" i Norge: Erhard Martin fra Ytre Skårhaug på Nordfjordeid, eier Flicka.  Hun er en vakker 1.premiehoppe, som i 2009 fikk et flott hingsteføll etter Feldstern - Fidelio fra Skårhaug - og i 2010 hingsten Fernando fra Skårhaug. Også han etter Feldstern. Fernando har vi fått overta, så han er nå kastrert og er med i arbeidet på gården.

Så er det en vallak - Mexx etter Modest, eid av Kari Helene Kolstad, fra Gaupen. Hennes hjemmeside er www.tangnes.com

wendela og willemo     feldstern og fjellwind     fjellkongen foran harven 
Wendela og Willemo           Fjellwind og Feldstern          Feldstern foran harven

  Freddy     fjellkongen og freddy i tospann      fjellkongen med snø i øret
  Freddy = Federbalg            Feldstern og Freddy             Feldstern ute en vinterkveld

feldstern på kåring       Feldstern vår 09     feldstern, flicka og fidelio
Feldstern på kåring                Feldstern vår 09                 Feldstern, Flicka og Fidelio

Vi håper at vi kan vekke nysgjerrigheten for denne rasen. Ja - den minner kanskje om dølehesten, men den har en edelhet ved seg som fasinerer.

Her kan du videre lese fakta om hesten, og se bilder, og ta gjerne kontakt hvis du vil vite mere om den. Vi svarer etter beste evne!!

FAKTA
schw 6-spann       schw enbet marbach       schw slede     
Schwarzwälder kaldblodsen(også kalt schwarzwälder, schwarzwälder fuks, St. Märgener fuks, Skogshest) er en gammel hesterase, som ble avlet spesiellt for de vanskelige forholdene  i det krevende terrenget i Schwarzwald i Sør-Tyskland. I dag har den en økende popularitet som fritidshest. 
Den  har antageligvis sin herkomst fra den primitive og uttdødde Skogshesten som levde i skogene i Europa. Dokumentasjoner fra middelalderen har vist at hester, som lignet den gamle typen av Schwarzwaldhesten, fantes i Schwarzwald-skogen allerede på den tiden og ble brukt mye som pakkdyr, transportdyr og til ridning.  På grunn av deres naturlige oppvekst  i skogen bruktes hestene mye i skogsbruk og treindustrien. Hestene hadde også en naturlig sikkerhet i det kuperte og bratte terrenget i landbruket.

schw 2 pene bakfra              schw piaffe                 schw i sele/skog

Eksteriør
Schwarzwälderen er som regel rød(fuks) eller mørkerød(kullfuks) med lysere man og hale. Rasens fremste kjennetegn er den mørke ”linfuksfargen”, som kan variere fra sjokoladebrun til nesten svart, med en lys gul eller hvit man og hale. I Tyskland kalles fargen Kohlfuchs. Manen er oftest ganske kraftig og vokser raskt.  I svært sjeldne tilfeller kan man finne brune, svarte og skimmel(hvit)
Mankehøyden ligger fra 148 til 160 cm. Hodet skal være kort og markert med bred panne og uttryksfulle øyne. Halsen skal være kraftig og godt plassert. Kroppen er av middels ramme med skrå skulder og bredt, hellende kryss(hjerterumpe). Fundamentet er korrekt, med kraftige og tørre ledd og harde hover. Gangartene skal være jordvinnende. Schwarzwaldhesten er spinkel sammenlignet med andre
kaldblodshester.  Benene er ganske smale for en arbeidshest og har ganske lite hovskjegg.
Schwarzwaldhesten er sterk og passer bra til jordbruksarbeide og til kjøring, men den litt lettere kroppen gjør at rasen har blitt mer populær som ridehest enn som arbeidshest.

Schwarzwälder          schw i fart         schw pent kjørehode

Interiør
Schwarzwälderen er en stolt, middelstor og middelstung kaldblodsrase, med en god og ukomplisert karakter og schwungfulle gangarter. Hestene utmerker seg med „seighet“, utholdenhet, lang levetid, god fruktbarhet, lettforighet og godmodighet.  Hestene ble avlet fram til å tåle og prestere ved uregelmessig og hardt arbeid, ved begrenset mat og romtilgang i den tøffe vinteren i sør-Schwarzwald.


schw to beiter       schw utstilling familie           schw i galopp

Avlshistorie

Avlshistorien til disse hestene fører tilbake til middelalderen. Et stort samarbeide innom avlen på rasen gjorde at man kunne avle på de fineste eksemplarene, noe som førte til at Schwarzwaldhestene holdt høy kvalitet.  I 1896 ble Avlsforbundet for Schwarzwälderen (Schwarzwälder Pferdezuchtgenossenschaft) stiftet i St.Märgen. Foreningen jobbet for å gi  rasen en bedre og lik standard, da de var veldig ulike i utseendet.  Denne foreningen ble i 1936 innlemmet i Badens hestestammbok (Badisches Pferdestammbuch) i Karlsruhe. Etter andre verdenskrig ble denne stammboken delt i to(Heidelberg und Neustadt). Først i 1978 ble disse igjen ført sammen, da „Hesteavlsforbundet i Baden-Württemberg(Pferdezuchtverband Baden-Württemberg e. V.) oppsto.
Det karakteristiske ved den idag igjen begjærte „Skogshesten“, ville ikke overlevd uten motstanden til hoppeeierne i tiden mellom 1880 og 1960. I 1880 trådte kåringsloven i kraft, og med grunnlag i denne prøvde Land-stutteriet(den statseide hingsteholderen) å forandre typen til den „badiske kaldblodshesten“, ved å påby innkryssing av tyngre utenlandske kaldblodsraser, bl.a. „Brabant“-hester, som skulle gi størrelse og styrke til rasen. Bøndene i Schwarzwald vegret seg mot dette, ved at de fortsatte å bruke de ukårede  hingstene av „Skogshest-typen“ i avlen, på tross av trusselen om høye pengestraffer. De brukte de lettere skogshingstene i smug, og identitetspapirer ble forfalsket for å kunne registrere føllene allikevel. Foreningen merket snart at innkryssningen av de tyngre rasene ikke var så vellykket, og man tillot bøndene og avlerne å krysse inn de rasene de ville, isteden ble det laget regler for utseende og temperament for at de skulle få bli registrert.
Den spesielle linfargen på man og hale, og eksteriøret vitner om at schwarzwald-fuksen har slektskap med den østeriske Norikeren. På 1950-tallet krysset man inn Norikeren i rasen for å befeste den spesielle fargen til hesten, og for å høyne kvaliteten enda mere på rasen. Men selv på tross av dette fantes det bare ca 160 registrerte hopper i 1981, og den tyske regjeringen plasserte rasen under beskyttelse, som sjelden husdyrrase. For å sørge for at kun de beste eksemplarene brukes i avl, må hingstene i dag gjennomgå prestasjonsprøver for å bli godkjent, samtidig som det legges stor vekt på eksteriør, utseende og temperament.
Rundt år 2000 hadde antallet øket til ca. 800 registrerte hester, da rasen viste seg å fungere utmerket som kraftigere ridehest. Og det unike utseendet har gjort dem populære.  Avlerne satser nå på de noe mindre hestene, for ytterligere å selge rasen som kraftig fritids-, ride- og kjørehest. Rasen ansees forsatt som i faresonen, men antallet hester øker stadig.
Avlshingster står idag tilgjengelig i de forskjellige avlstasjonene til Tysklands eldste statlige  stutteri Marbach -
Haupt- und Landgestüt Marbach, som ligger utenfor Stuttgart., i Württemberg.
FeldseeFeldsee - far til hingsten vår - Feldstern
Literatur :
  • "Schwarzwälder Kaltblut - Geschichte und Geschichten Band I" von Thomas Armbruster, Wolf Brodauf und Gerhard Schröder, Schillinger-Verlag, Freiburg 2007,
  • Sambraus, H.H. (1999): Gefährdete Nutztierrassen. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart.
ISBN 3-8001-4131-0.
Weblinker
www.gestuet-marbach.de/

Schwarzwälder Kaltblut – Bilder
Wikipedia
ISBN 978-3-89155-333-6 · 196 Seiten, 301 Abbildungen, fester Einband
Geilo Hestesenter • 3580 Geilo • Tlf: +47 32 09 01 81 • Fax: +47 32 09 08 17 • Mob: +47 90 64 35 45 • E-post: post@geilohest.no Design på norsk: Utforming.no - Publisering: WideCMS